середу, 25 лютого 2009 р.

ОСНОВИ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА - ПІДРОСТАЮЧОМУ ПОКОЛІННЮ


Важливим аспектом в роботі Тульчинської центральної районної бібліотеки є інформаційне забезпечення користувачів в області податкового законодавства, робота по формуванню високої податкової культури, систематизація, зберігання та надання в користування літератури податкової тематики.
Щорічно центральною районною бібліотекою обслуговується більше 6 тисяч користувачів, яким видається 116 тисяч документів. Книжковий фонд бібліотеки налічує 60 тисяч примірників книг. Фонд книг з питань податків та податкового законодавства зібрано окремо на книжкових полицях в розділі 67.99(2)2.
Бібліотека щорічно отримує 86 назв періодичних видань, з них 10 правничого характеру. Зокрема, краєзнавчий сектор отримує щотижневий збірник актів законодавства «Офіційний вісник», «Бюлетень законодавства і юридичної практики України», газету «Праця і зарплата», читальний зал – «Право України», «Відомості Верховної Ради», «Людина і праця», «Бухгалтерський облік і аудит», газету «Юридическая консультация» та ін.
Завдяки Тульчинській державній податковій інспекції бібліотека у 2008 році поповнилась журналами «Вісник податкової служби України», «Вісник державної служби України», в яких користувачі бібліотеки знайдуть відповіді на запитання стосовно роботи податківців і підприємців, практичні поради і приклади, необхідні в роботі.
Для повноцінного обслуговування користувачів пропонується міжбібліотечний абонемент, тобто задоволення запитів книгою з Вінницької ОУНБ ім. К.А.Тімірязєва. Бажаючим бібліотека пропонує групову та індивідуальну інформацію за окремими розділами.
Між Тульчинською державною податковою інспекцією та Тульчинською центральною районної бібліотекою укладено «Договір про спільну діяльність». Для швидкого досягнення цілей в рамках завдань щодо підвищення обізнаності громадськості з питань діючого податкового законодавства за даним договором «Сторони» на засадах взаємного сприяння зобов’язуються:
- обмінюватися наявною у їхньому розпорядженні інформацією з аспектів взаємного інтересу;
- організовувати та здійснювати заходи, спрямовані на підвищення податкової освіти населення, в т. ч. дітей та молоді;
- надавати роз’яснення населенню району згідно вимог діючого податкового законодавства.
На основі цього договору складено спільні заходи, які розроблені для читачів-дітей старших дошкільних закладів та початкових класів, читачів – підлітків, молоді, дорослого користувача.
Для маленьких наших читачів працівниками районної бібліотеки для дітей проводяться бесіди про податки:
- «Для чого треба сплачувати податки»;
- «За рахунок яких коштів будуються дитячі садки та школи, отримують заробітну плату вчителі, лікарі, бібліотекарі, військові, міліція тощо».
Основним, звичайно, інструментом формування у читачів цього віку початкових знань про податкову систему країни є кольорові ілюстровані книжки казок, книжки – розмальовки, конкурси малюнків.
«Податкова казка зі щасливим кінцем». За такою назвою пройшов у районній бібліотеці для дітей захід, який став першим кроком до «країни податкових знань». У заході прийняли участь діти першої і другої старших груп дитячого садочку №2 «Берізка», вихователі: Мазур Тетяна Іванівна, Петрова Світлана Федорівна (1 група); Свиридова Надія Іванівна, Вовк Валентина Володимирівна (2 група).
Формувати високу податкову культуру слід змалечку, адже відомо, що враження дитинства найяскравіші, найбільше знань людина набуває саме в дитячому віці, найміцніші погляди формуються у школі, велику роль у цьому відіграє також і бібліотека. Знання про основи економіки, свої права діти отримують під час шкільних уроків, з книжок. Робити це потрібно легко і доступно. Тому і була вибрана форма казки, що ідеально для цього підходить.
Про те, що таке бюджет, податки, розподіл бюджетних коштів, соціальне значення оплати податків нашим маленьким читачам у доступній формі розповіла головний спеціаліст ДПІ Попик Аліна Миколаївна. Бібліотекар І кат. Ніцак Валентина Павлівна провела презентацію книжки «Казка про податки». мультфільм «Подарунок для самого слабкого».
З учнями 5 «Б» класу навчально-виховного комплексу загальноосвітньої школи І – ІІІ ст. № 3 – гімназії ім. О.С.Пушкіна проведено ділову гру «Що я знаю про податки?». Ділова гра була присвячена питанням: «Чому потрібно знати про податки?», «Податки та їх призначення». Потім діти ознайомились з символікою та знаками розрізнення ДПС України. Бібліотекар І кат. Штогріна Людмила Григорівна провела огляд літератури з податкової тематики.

Для поглибленого вивчення літератури правознавчого характеру Тульчинською районною бібліотекою для дітей в 1992 році завдяки співпраці з ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 було створено правничий клуб «Закон і ми», керівником якого є Костюк Галина Іванівна, бібліотекар І кат. районної бібліотеки для дітей. виховання негативного до правових порушень.
Тематикою освітніх програм клубу є зустрічі з спеціалістами районного управління юстиції, працівниками органів податкової служби, відділу у справах неповнолітніх райдержадміністрації, працівниками правоохоронних органів. В освітньому арсеналі клубу «круглі столи», правничі турніри, вечори-зустрічі, ділові ігри з податкової тематики. На заходах в доступній формі діти ознайомлюються з податками від історичного зародження до діючої нині системи оподаткування, а також зі структурою органів державної податкової служби, їх завданнями, обов’язками та правами.
Постійними членами клубу є учні старших класів ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 міста Тульчина. про яку можна сказати, що вона майстер своєї справи, людина творча, Активно сприяє роботі клубу, розвитку партнерських відносин «бібліотека – школа» заступник директора по виховній роботі Рижова Ольга Іванівна - людина творча, майстер своєї справи. Взагалі можна сказати, що головною метою педагогічного колективу ЗОШ №1 – вчасно розкрити і максимально розвинути здібності і таланти дитини.
В рамках клубу «Закон і ми» було проведено вечір-зустріч «Поведемо розмову про службу податкову». В гості до старшокласників завітала головний спеціаліст ДПІ Попик Аліна Миколаївна. На вечорі йшла розмова про:
«Що таке служба податкова ?
Для чого служба ця існує,
Як їй ведеться, як працює,
Які працюють в службі люди,
Яке майбутнє в неї буде».
Також Аліна Миколаївна розповіла про роль, значення і місце податкової служби в Україні, про важливість податкової системи, відповідала на численні запитання дітей.

Вже сьомий рік поспіль Тульчинська державна податкова інспекція у рамках Всеукраїнської акції проводить виставку – конкурс дитячої творчості «Податки очима дітей». Відвідувачі цьогорічної виставки мали нагоду оглянути роботи, представлені на конкурс, який проходив на базі Інтернет – центру центральної районної бібліотеки. Усі без винятку схвально відгукнулися про творчі роботи, які вирізнялися оригінальним баченням такої непростої теми, талановитістю, високою технікою виконання та повнотою розкриття теми, а найголовніше – своєю щирістю.
В конкурсі взяли участь 35 учнів шкіл району, надійшло 32 живописних малюнки та 3 творчих роботи – 2 вірші, 1 байка. Наші юні громадяни ще раз довели, що їм небайдужа тема сплати податків, адже це фундамент їхнього майбутнього життя. Усі роботи мали неповторну глибину і недитячий погляд на дорослі теми.
До речі, склад журі на чолі з начальником ДПІ, головою комісії Поліщук Аллою Вітольдівною суто податківцями не обмежився, до нього увійшли:
- Колібабчук Марія Іванівна, заступник голови райдержадміністрації;
- Митрицан Михайло Михайлович, керівник відділу освіти Тульчинського району;
- Яворівська Людмила Антонівна, методист райвідділу освіти;
- Погребняк Наталія Володимирівна, вчитель образотворчого мистецтва;
- Лазарук Микола Якович, начальник управління юстиції, голова з правової освіти населення;
- Попик Аліна Миколаївна, головний спеціаліст ДПІ.
А переможцями конкурсу визнано:
• у віковій категорії «діти 6–8 років» - роботу учениці ЗОШ №2 Савченко Ірини «Несплачені податки – немає життя»;
• у віковій категорії «діти 9–12 років» – роботи учениць гімназії ім. О.С.Пушкіна Таратунської Людмили «Не розлий вода», Вігуржинської Насті за малюнок «Моє майбутнє» і витинанку «Сплата податку – в Україні достаток» та Таратунської Валентини «Своєчасна сплата податків»;
• у віковій категорії «діти 13–15 років» – робота учня школи – інтернату Дацюка Віктора.
Переможці конкурсу були нагороджені дипломами і спеціальними призами. Також відзначені творчі роботи учнів Сіренко Вероніки (гімназія), Мельник Катерини (Журавлівська ЗОШ), Миронюка Ярослава (ЗОШ №2).
Творчість цих обдарованих дітей повністю завоювала симпатії присутніх.
Вітаючи переможців, голова комісії, начальник Тульчинської ДПІ Поліщук Алла Вітольдівна зазначила, що конкурс має важливе виховне значення, адже із шкільного віку дозволяє дітям усвідомити важливість податків у суспільному житті, що діти по-своєму зобразили, як вони сприймають необхідність податків, розуміють роль і значення податків у житті суспільства, що автори надісланих на конкурс робіт – це в майбутньому сумлінні платники податків, успішні бізнесмени.
Всіх присутніх своїми музичними номерами вітали: танцювальний колектив «Фантазія» під керівництвом Лариси Іванівни Шеремети, вокалом - Ахевич Анна, студентка Тульчинського училища культури та Студилко Євгенія, учениця гімназії ім. О.С.Пушкіна. Підготувала сценарій та була ведучою конкурсу Мельник Наталія Ростиславівна, зав. відділом обслуговування юнацтва ЦРБ.
Прийняли участь у підготовці та проведенні конкурсу працівники Інтернет – центру (LEAP – V), які надавали консультації користувачам на Інтернет-місцях бажаючим прийняти участь у дитячому творчому конкурсі, допомагали знайти необхідні сайти з податкової тематики, щоб потім «озброївшись» пензлями, фарбами, кольоровими олівцями, діти могли вчити дорослих, що сплачувати податки – це добре, а приховувати доходи – погано. Бібліотекар-консультант ІІ кат. Грималюк Людмила Віталіївна склала вебліографічний список «Податки очима дітей» для читачів молодшого та середнього шкільного віку. Зав. Інтернет-центром Пономарьова Раїса Василівна підготувала вебліографічний покажчик для різних груп користувачів «Податки й податківці» за розділами:
- «Органи управління»;
- «Освітні портали»;
- «Все про податки»;
- «Віртуальні журнали податкової тематики. Консультують податківці»;
- «Довідкове бюро Інтернету».


«Без оподаткування немає навчання» - один з важливих висновків, зроблених Васильком – відомим героєм «Казки про податки». Але ж і без вивчення основ податкового законодавства складно бути свідомим, сумлінним платником податків. Навіть майбутнім. Тож наші читачі під час спілкування з податківцями, приймаючи участь у ділових іграх, брейн-рингах, бесідах, творчих конкурсах отримують відповіді стосовно податкового законодавства, пізнають історію податків в Україні та особливості оподаткування у різних країнах світу, більше дізнаються про завдання, функції та роботу органів державної податкової служби України. Таким чином формуються взаємовідносини «сумлінний платник податків – держава», «платник податків – податківець».
На базі Тульчинської центральної районної бібліотеки у відділі обслуговування (зав. Нурізянова Тетяна Петрівна) вже не один рік діє інформаційно-консультативний центр з юридичних питань «Право», який створений завдяки співпраці з районним управлінням юстиції.
Діяльність центру пов’язана з створенням безкоштовної, систематичної, консультативної юридичної допомоги з правових питань населенню, особливо малозабезпеченим верствам.
У роботі інформаційно-консультативного центру «Право» задіяні та тісно співпрацюють спеціалісти управління юстиції, правоохоронних органів, суду, прокуратури, органів місцевого самоврядування, відділу освіти, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
У цьому році запроваджена співпраця із представниками податкової служби. На засіданнях у формі лекцій, консультацій, бесід, дискусій розглядались слідуючи теми:
- «Сплата податків – конституційний обов’язок»;
- «Податкова система України»;
- «Права та обов’язки платників податків в Україні»;
- «Основні види податків в Україні»;
- «Податковий кодекс – економічна конституція держави».
На всіх засіданнях працівники податкових органів розповідали про повсякденну роботу податкової служби, про методи і результати їх роботи.
Такі зустрічі молоді з податківцями не тільки чудове джерело нових знань, живе спілкування, а й можливість висловити свої міркування з приводу оподаткування, отримати кваліфіковану відповідь на конкретне запитання. До кожної теми бібліотекарями читального залу були підготовлені коментовані перегляди літератури, демонстрації окремих книг та статей.
Ввійшло в практику проведення Днів відкритих дверей у Тульчинській державній податковій інспекції після проведення засідань-зустрічей в центральній районній бібліотеці. І як завжди, логічним завершенням зустрічі з начальником ДПІ Поліщук Аллою Вітольдівною, стало проведення «Подіум-дискусії», тобто обмін думками, враженнями. Найбільше молодь цікавили питання про навчальні заклади, які готують спеціалістів для роботи в органах податкової служби.
У читальному залі відділу обслуговування ЦРБ, де й проводяться засідання центру «Право», діє Центр регіональної інформації, де йде збір, зберігання та надання у користування читачам документів законодавства, нормативно-правових матеріалів регіонального значення та ін. Зокрема, тут представлені і матеріали «Податки і пільги на податки».
Відділом обслуговування юнацтва Тульчинської ЦРБ на базі інтелектуального клубу «Ерудит» систематично проводяться ділові ігри, брейн-ринги різної тематики. Старшокласники, члени клубу, завжди з нетерпінням чекають на уподобані ними інтелектуальні ігри. Так і цього року працівники відділу разом з працівниками податкової інспекції провели інтелектуальну гру «Податковий марафон ерудитів» на базі Вищого професійного училища № 41 міста Тульчина 15 травня 2008 року. Мета заходу сприяти розвитку уваги та пам'яті, швидкості реакції, форму­ванню пізнавальних інтересів та допитливості, спонукати до самоосвіти.
Назвали інтелектуальну гру „Податковий марафон ерудитів”. Чому марафон? Як відомо, назва «Марафонський біг» пов'язана з легендою про давньо­грецького воїна, який пробіг 42 км 195 м із поселення Марафон в Афі­ни, щоб принести звістку про перемогу греків над персами. Це сталося у 490 р. до н.е. Таким чином воїн увічнив пам'ять про перемогу грець­ких військ Мільтіада, а в легкій атлетиці з'явився такий вид змагань, як біг по шосе на найдовшій дистанції—42 км 195 м (марафонський біг).
Тому всім учасникам гри — кмітливим ерудитам — пропонувалося випробувати власну витривалість, ерудованість, логічне мислення, швидкість реакції на дистанції довжиною 42 запитання з знань податкового законодавства (Бліц – конкурс).
У грі приймали участь 3 команди:
- «Депозити» - капітан Омельченко Богдан;
- «Еліта» - капітан Діброва Яна;
- «Інфляція» - капітан Ярчук Микола.
Було проведено 4 конкурси:
- Бліц – конкурс «Хороші знання – швидка перемога»;
- Конкурс капітанів «Спритний»;
- Конкурс «Везунчик»;
- «Видатні про податки» - крилаті вислови, афоризми.
За підсумками конкурсів перемогла команда «Еліта», члени якої були нагороджені спеціальними призами. Самим найрозумнішим знавцем податкової справи був визнаний Ярчук Микола (команда «Інфляція»), якому міський голова Весняний Валерій Михайлович вручив статуетку сови. Бібліотекарем І кат. відділу обслуговування юнацтва Тульчинської ЦРБ Котенко Нелею Володимирівною було організовано коментований перегляд літератури «Податки треба всім платити, щоб Україну возродити».
Проведенню інтелектуальної гри передувала організація бесід, консультацій, тематичних полиць літератури на податкову тематику. Було проведено анкетування з метою виявлення зацікавленості студентів питаннями податкового законодавства, визначення основних напрямків роботи з молоддю та тем, які найбільш цікаві для неї.
З виступу Попик А.М.: «Податківці Тульчинської податкової інспекції справедливо вважають, що виростити сумлінного платника і підготувати собі достойну зміну – не менш важлива справа, ніж забезпечити наповнення бюджету. Навчання податковій грамоті є не тільки засобом виховання майбутніх платників податків, а й джерелом необхідних знань, адже нинішні школярі – це майбутні бізнесмени, керівники підприємств, а можливо, і податківці».
Перегляд літератури «Податки треба всім платити, щоб Україну
возродити». Викладачі ВПУ – 41 біля перегляду.

Раїса Пономарьова, зав. відділу інформаційного бібліотечного сервісу та
автоматизації бібліотечних процесів Тульчинської ЦБС

Фрагмент конкурсу "Податки очима дітей"

четвер, 19 лютого 2009 р.

ЧАРІВНИЦЯМ КНИЖКОВОГО ЦАРСТВА ТУЛЬЧИНА

Як приємно, що в нашій державі
По заслузі і досить доречно
Для людей, гідних честі і слави,
Свято введено бібліотечне.

В рівень з вченими і шахтарями,
Чиї справи і труд титанічні,
Гордимося ми й книгарями,
Що несуть людям Мудре і Вічне.

Особливі вітання сердечні
Ми шлемо нині чемно, як завше,
Цілій «Армії» бібліотечній,
Що слугує громадськості нашій.

Має шану й повагу народну
ЦБС наша славна Тульчинська
І ми щиро вітаєм сьогодні
Її шефа – мадам Вігуржинську.

Всі досягнення знань на планеті
Від низів до вершин просторових
Вам завжди віднайде в «Інтернеті»
Чудодійниця Пономарьова.

Знає справу свою бездоганно,
По недоліках б’є, як гроза,
Любить всіх, хто працює старанно
Зам. директора в нас Галіза.

В усіх справах чудова майстриня,
Фахівець і колега чарівна,
Для усіх в ЦБС – берегиня,
Бібліограф Тетяна Петрівна.

В книгоцарства чарівному світі
Мудрість кожному в душу загляне,
Цим турбуються тут працьовиті
Книгознавці Лариса і Яна.

Для юнацтва тут є усі книги,
Юнь – основа майбутності наша,
Вона знищить байдужості кригу,
Цього вчить її Мельник Наташа.

Юнь до книги привчає Котенко,
У світ мудрості й знань закликає
Трембовецька, Костюк, Іваненко
Через книгу на труд надихають.

В книгозбірні є відділ дитячий,
Як у Сорокової в районній,
Тут працюють кмітливі, терплячі
Мудреці з книголюбів загону.

Всім відома Ніцак Валентина,
Одна з кращих майстринь Тульчина,
Через книгу до серця дитини
З нею вправно іде Штогріна.

Краєзнавчі знання всім потрібні,
Їх Ахевич завжди пропонує,
Її праці в цій справі солідні,
Їх наука належно цінує.

Довбуш Юлія, Люда Сорока,
Сидорук – всі працюють старанно,
Несуть Мудре і Вічне щороку,
Служать справі завжди бездоганно.

Служить прикладом Березінкова,
Завжди мудра, мов телеекран,
Зразки чемності гарні, зразкові
Несе з книгою всім Падуран.

Слід відверто сьогодні сказати,
Що надійний суспільний прогрес
Творять ті, хто прийшов працювати
Книгознавцем до нас в ЦБС.

В усіх селах у нашім районі
Центром мудрості, знань іпотека,
Свята й мудра, як хліб на долоні,
Є публічная бібліотека.

Слава Вам, мудрі феї книжкові!
Хай в житті буде світла дорога,
Живіть довго, працюйте здорові,
Майте шану од самого Бога!

І не можна при цім не згадати
Наш райвідділ – це всім ясна річ,
Бо сприяє вершини долати
Нам усім Олександр Ілліч!


З повагою Станіслав Сауляк.

Тульчинська ЦБС в мережі Інтернет



Нещодавно в сім’ї бібліотечних працівників району сталася визначна подія. На світ з’явилося довгоочікуване дитя, нова зірочка в всесвітній мережі Інтернет – web-cторінка (http://tulchlb.vn.ua/) «Тульчинська централізована бібліотечна система».
Тепер всі бажаючі мають змогу ознайомитись з роботою наших книгозбірень, скориставшись локальною мережею.
В розділі «Читачеві» розміщена інформація про порядок запису до бібліотеки, правила користування та послуги що надаються центральною районною бібліотекою.
Цікаву багату історію має Тульчинщина. Дізнатися більше про історію свого краю від найдавніших часів до сьогодення можна з матеріалів, представлених на сайті, де користувачі можуть побачити багатогранну культуру тульчинського краю, довідатися про видатних особистостей, що прославили їх край.
Розділ сайту «Місто моє Тульчин» знайомить з історичною спадщиною . А зробити віртуальну екскурсію допоможе « Фото галерея».
Історія сіл району висвітлена відповідними розділами сторінки «Філії». Наприклад, на сторінці Клебанської бібліотеки – філії крім історичної довідки села розміщено історію і сучасність Клебанської бібліотеки. В 2007 році центральною районною бібліотекою було узагальнено досвід краєзнавчої роботи Клебанської бібліотеки – філії, з електронною версією якого є на сторінці філії. Також тут розміщено буклети «Прислів’я і приказки села Клебані», «Бо колодязь душу має».
Саме цим досвідом представлене народознавче краєзнавство. Юні користувачі мають змогу ознайомитися із сімейними обрядами і звичаями українців.
Історія села Тиманівка представлена буклетом «…О, Тиманівка, мріє
Желюкова, його любов єдина на віку…».
Бібліотечним працівникам буде цікавим досвід роботи жіночого клубу «Надвечір’я», який діє при Тиманівській бібліотеці – філії.
Найбільш розробленою темою в комплексі краєзнавчої діяльності бібліотек Тульчинської ЦБС є літературне краєзнавство. Окремою сторінкою на сайті виділено літературно – мистецьке об’єднання «Оберіг», яке діє при центральній районній бібліотеці. Відвідувачі можуть отримати інформацію про літераторів району. Планується розмістити електронні версії їх творів, що буде сприяти створенню позитивного іміджу бібліотеки.
Робота регіонального центру інформації та консультативного центру «Право» представлена окремими розділами.
Сайт Тульчинської централізованої бібліотечної системи працює недавно.
Тому в планах на майбутнє відобразити на сайті:
- етнографічне краєзнавство;
- кожна бібліотека – філія в мережі Інтернет;
- власні бази даних.
Бібліотечним працівникам буде цікаво познайомитися з колегами, працівниками бібліотек Тульчинської ЦБС. Також вони знайдуть корисну інформацію, відвідавши розділи : «Бібліотекарям», «Корисна інформація», «Ресурси Інтернет».
Меценати наших книгозбірень знайдуть свої прізвища в розділі «Бібліотека вдячна».
Залишити свої відгуки, побажання щодо роботи сайту ви зможете, відвідавши «Гостьову». Нашу роботу оцінють наші колеги. Схвальні відгуки про сайт ми отримали від колег з Козятина.
Але найбільше схвилював та приємно вразив відгук колишнього читача районної бібліотеки, жителя з Норильська:
Norilsk
Середа 3.12.08 16:01 ×
Большое спасибо Вам за возможность вспомнить Тульчин, узнать больше о его истории, о его людях, хорошо помню Марию Петровну девичья фамилия Брыкуля-она работала в ЦРБ, рад, что у Вас все хорошо, удачи Вам во всем. Низкий поклон моим родителям, погребенным в Нестерварке. Всегда с Вами Эньяков Владимир
Сайт, з яким Ви ознайомились – результат кропіткої роботи завідуючої Інтернет – центром Пономарьової Раїси Василівни.
Колектив районної бібліотеки висловлює вдячність Посольству США в Україні, колективу обласної бібліотеки ім. Тімірязєва за надану технічну та методичну допомогу в створенні web – сторінки, Лобуру Миколі Івановичу, вчителю НВК ЗШ І-ІІІ №3 гімназії ім.Пушкіна за співпрацю та надання практичної допомоги.
Сподіваємося, що представлена мобільна, здатна до модифікації інформація стане корисна всім користувачам.

Вігуржинська В.С., директор Тульчинської ЦБС


Читання як спосіб життя

Кожна бібліотека прагне мати своє обличчя. Є воно і у Тульчинської центральної районної бібліотеки – це наші користувачі.Тульчинська центральна районна бібліотека сьогодні є відкритою системою, що спрямована на задоволення потреб різних верств населення. Наша мета вийти на якісно новий рівень – активну взаємодію з громадськістю. Для нас, бібліотечних працівників, важливо щоб кожен житель знав про можливості бібліотеки, був поінформований про заходи, що в ній проводяться.Коло друзів нашої книгозбірні з кожним роком розширюється. Це і партнери бібліотеки, спонсори, і просто друзі.Для того, щоб заохотити громадян за особливі заслуги, значний внесок у розвиток бібліотеки в 2007 році радою при директорі було прийнято положення про звання «Почесний читач». В положенні визначено за які заслуги користувачі центральної районної бібліотеки та районної бібліотеки для дітей удостоюються звання, порядок нагородження осіб, яким присвоєно звання «Почесний читач», права осіб, що мають звання «Почесний читач».На святкуванні Всеукраїнського дня бібліотек в урочистій обстановці користувачі, спонсори нашої бібліотеки отримали читацькі квитки з написом «Почесний читач» і їх імена занесли до книги «Почесні читачі Тульчинської центральної районної бібліотеки».В 2008 році ще 22 користувача було удостоєно звання. Урочистості відбулися як окремий захід в формі літературно мистецького вечора. В залі панувала святкова атмосфера. Адже тут зібралися люди, для яких читання є способом їх життя. Мали змогу поспілкуватися користувачі бібліотеки з різним стажем читання. Деякі з них багато років відвідують бібліотеку. Але справжнє свято для них вперше. А директор ЦБС В. Вігуржинська за багаторічний читацький стаж і активну участь в роботі бібліотеки вручила їм читацькі квитки «Почесний читач». Вшановувались почесні читачі за номінаціями: «Співпраця з бібліотекою», « Активна участь в роботі бібліотеки», «Створення творів літератури і мистецтва про бібліотеку», «Широке висвітлення діяльності бібліотеки в ЗМІ», «Спонсорська допомога», «Активні читачі районної бібліотеки для дітей».Звучали слова вдячності на адресу бібліотечних працівників. Найвищою оцінкою став вірш місцевого поета, постійного користувача бібліотеки, члена літературно – мистецького об’єднання «Оберіг» Станіслава Сауляка.На цьому зустріч не закінчилася – невимушена бесіда продовжилася за чашечкою чаю.

середу, 18 лютого 2009 р.

Методична робота Тульчинської ЦРБ




Вдосконалення діяльності бібліотек в сучасних умовах пов’язано з методичним забезпеченням їх роботи. Зусилля Тульчинської центральної районної бібліотеки як методичного центру спрямовані на розвиток сільських філій. Удосконалення системи підвищення кваліфікації в районі – пріоритетне завдання методичної служби ЦБ.
Всім відомо, що персонал є основним ресурсом будь – якої організації, її головним багатством. Саме персонал бібліотеки забезпечує успіх її діяльності. В сучасних умовах комп’ютеризації роль бібліотекаря зростає. Ми плануємо свою роботу так, щоб максимально ефективно використовувати потенціал своїх спеціалістів, створюючи всі умови для найбільш повної їх віддачі на роботі і інтенсивного розвитку їх можливостей.
Тульчинська центральна районна бібліотека має певні напрацювання в питаннях підвищення кваліфікації своїх фахівців. Для працівників сільських філій проводяться методичні дні, практикуми для новопризначених працівників, семінарські заняття. Два рази на рік організовуються виїзні презентації бібліотек – філій. Так в 2008 році було здійснено виїзди бібліотечних працівників району в Василівську та Торківську бібліотеки – філії. Звичайно основний сенс методичної роботи заклечається в розвитку творчої ініціативи бібліотекаря. Це потребує перегляду традиційних форм методичного керівництва.
Цікавою і корисною виявилась форма проведення семінарського заняття «Від обслуговування населення до співпраці з ним ». В програму семінару було включено: лекцію «Закон про місцеве самоврядування: основні положення, реалізація на місцях», яку провів начальник управління юстиції в Тульчинському районі Лазарук М.Я., консультацію «Взаємодія з громадськістю як напрям діяльності публічної бібліотеки» підготувала і провела заступник директора з організаційно – методичної роботи Галіза Л.В. , повідомлення «Фактографічна інформація в бібліотеці», «Публічна бібліотека – головний інформаційний партнер у регіоні», «Модель сільської бібліотеки: професійне бачення»(засідання «Акваріуму»). Надзвичайно цікаво пройшло засідання «Акваріуму», модератором якого була директор ЦБС Вігуржинська В.С. Вибір саме цієї форми зумовлено її специфікою. Кожен учасник - це не просто слухач, а й активний учасник загальної справи. Крім того така форма спрямована на розвиток особистості, на формування мотивації до саморозвитку. Будь –хто з присутніх міг взяти участь в формуванні моделі сільської бібліотеки. Попри ті проблеми, які існують сьогодні (відсутнє опалення, недостатнє комплектування бібліотечних фондів) бібліотекарі висловили думку як вдосконалювати свою роботу. В результаті було сформовано модель сільської бібліотеки нашого району з її проблемами і перспективами розвитку.
Вся система заняття була покликана вчити бібліотекарів мислити та діяти професійно, шукати нетрадиційні підходи у вирішенні питань, виховувати самостійність та відповідальність за довірену справу, розвивати творчу ініціативу.
На закінчення семінарського заняття було розроблено рецепт як користуватися успіхом у користувачів бібліотеки « Візьми 12 місяців. Для початку достатньо стільки. Добре почисти життя від заздрості, страху, гіркоти і дріб’язковості. Після цього розділи місяці на 30 або 31 день, так, щоб в цілому було роком. Кожен день приготуй:
- частково з роботи;
- дві третини – із терпіння;
- і трішечки надії.
До цього всього додай:
- три повні ложки оптимізму;
- кавову ложечку покірності;
- крихітку іронії;
- і трішечки толерантності.
Все це, що маєш, облий чистою любов’ю. Готову страву прикрась подрібненою уважністю і кожного дня подавай користувачам бібліотеки із усмішкою на обличчі.»
Використання традиційних та інноваційних форм і методів роботи з підвищення кваліфікації працівників Тульчинської ЦБС дозволяє співробітникам орієнтуватися в соціальних та виробничих умовах, що зазнають постійних змін, закріплювати, розширювати та поглиблювати свої знання і отримувати нові.

Літературно - мистецьке об'єднання "Оберіг"


Мистецьку Тульчинщину справедливо називають духовною столицею Поділля. Ця висока оцінка інтелектуального потенціалу нашого краю зовсім не принижує мистецьку гідність Вінниці чи будь-якого іншого району області. Всі знають про високі культурні досягнення вінничан, професійних і самодіяльних митців з мальовничих куточків благодатної землі, що подарувала світові Степана Руданського, Михайла Коцюбинського, Михайла Стельмаха, Василя Стуса... Воістину, багата талантами Подільська земля! В Тульчині в 70-х – на початку 80-х років минулого століття діяла літературна студія, очолювана відомим педагогом, ветераном Великої Вітчизняної війни, поетом Багрієм В.Л. Водночас існував клуб книголюбів, яким керував редактор районної газети Підласко Т.В. Пізніше літературне товариство створили брати Дмитро і Йосип Скляри, але вони згодом виїхали за кордон. В травні 1995 року В.Л.Багрій “відродив своє дітище”, але на якісно вищому рівні. В той час членами літоб’єднання були всього п’ять-сім чоловік. Штаб-квартирою “Оберегу” з моменту заснування стала світлиця (читальний зал) центральної районної бібліотеки. З року в рік кількість учасників організації невпинно зростала і досягла близько 30. Планувалось навіть виділення окремих секцій всередині літоб’єднання: літературної, музично-драматичної, художньої і прикладного мистецтва, критично-бібліографічної. Життя дещо підкоректувало грандіозні плани в бік переважно літературної діяльності. Об’єднання набуло неабиякої популярності в районі та за його межами. В листопаді 2000 року за день до свого 75-ліття помер перший голова “Оберегу” і визнаний лідер самодіяльних митців Василь Лук’янович Багрій. В лютому 2001 року наступним головою літоб’єднання “оберегівці” обрали Ніну Григорівну Шаварську. Настав час юридично оформити статус об’єднання, тому в листопаді цього ж 2001 року “Оберіг” зареєстрований в місцевому управлінні юстиції як районна громадська організація зі своїм статутом. Влітку 2003 року Н.Шаварська виїхала до м. Києва і третім головою літературно-мистецького об’єднання став автор цих рядків. За дев’ять років існування “Оберегу” його члени друкувалися в 4 колективних альманахах, видали 23 авторські книги, мали безліч публікацій в районній, обласних, всеукраїнських газетах і журналах. “Оберегівці” побували з творчими звітами у Києві, Вінниці, в ряді районних центрів та міст області. Ми підтримуємо дружні зв’язки як з професійними письменниками, так і з самодіяльними літературно-мистецькими організаціями Вінниччини. Насичене цікавими подіями і творчими знахідками, життя літоб’єднання триває...
Юрій Хмелевський

вівторок, 17 лютого 2009 р.















Вітаємо переможця!



Завершився І етап обласного огляду - конкурсу на кращу бібліотечну установу з питань правової освіти.

Переможцем районного огляду стала Василівська бібліотека - філія Тульчинської ЦБС ( завідуюча - Ковтонюк Ніна Миколаївна).

Вітаємо колегу з перемогою!

пʼятницю, 13 лютого 2009 р.

СНІЖИНКА - 2009


Ось і завершився конкурс «Сніжинка -2009» , який був оголошений районною бібліотекою для дітей в грудні 2008 року.
Такий веселий і цікавий конкурс проводився вперше в дитячій бібліотеці. Діти з різних шкіл міста і району прийняли активну участь в конкурсі.
На конкурс були представлені сніжики в різних номінаціях, а саме: сніжинка-аплікація, з бісеру, з тканини, з паперу, витинанки.
Підсумки конкурсу проводили працівники районної бібліотеки для дітей. Діти грали різні ігри, відгадували загадки, приймали участь в конкурсах, танцювали. Було весело і цікаво.
Інтрига зберігалася до кінця. Діти з нетерпінням чекали результатів конкурсу. І ось фінал. Працівник районної бібліотеки для дітей Штогріна Л.Г. оголошує номінацію, директор ЦБС Вігуржинська В.С. вручає грамоти та подарунки переможцям. Ними стали Балан Анастасія ЗОШ №2,5а, Петлюхов Миксим ЗОШ №1 4б, Ковальчук Мирослав ЗОШ №3- гімназія, 6а, Шевченко Анастасія ЗОШ №3 6а.
Всі учасники отримали грамоти за активну участь і подарунки.
Працівники дитячої бібліотеки щиро дякують спонсорам, які постійно допомагають у проведенні масових заходів, виділяють кошти на придбання подарунків, сувенірів, солодощів для дітей.
Це депутати міської ради: Бенедик В.С., Продайвода В.В, Лавренов Г.М., Фьодоров О., підприємці: Миронюк А.І., Мензул О.В., Дужок О.В., Ковальчук М.М., Коцеруба О.В., Стахов О.В., Крупнік А.Г., Швець О., Капула Г.І., та інші.
Районна бібліотека для дітей і надалі буде проводити різні конкурси тож запрошуємо всіх дітей міста приймати активну участь і отримувати гарні подарунки.

Шановні колеги!

Запрошуємо Вас до розмови на цьому блозі.
З повагою Вігуржинська В.С., директор Тульчинської ЦБС.

Прихильники