вівторок, 21 грудня 2010 р.

Тульчинський край-красо поміж сторіч



Саме під такою назвою в Тульчинській центральній районній бібліотеці пройшла ІІ бібліотечно – краєзнавча учнівська конференція імені В.А. Святелика. Саме в ці дні річниці з дня смерті ми вшановуємо пам'ять визначного земляка, краєзнавця, великого шанувальника історії Тульчинщини, автора численних публікацій, книг з історії нашого краю, талановитого вчителя і просто хорошої людини. Вже минув рік як Віктор Андрійович відійшов у вічність, але його учні продовжують справу свого вчителя.


Ідея проведення наукової краєзнавчої конференції силами дітей, які цікавляться історією своєї маленької Батьківщини не залишала Віктора Андрійовича. Він працював зі своїми учнями в стінах нашої бібліотеки. Тому своїм обов’язком я вважав продовжити справу свого наставника.

Протягом року ми працювали над підготовкою конференції. Це спільно з дітьми вивчення і опрацювання статей Віктора Андрійовича, пошук інформації в архівах, бібліотеках, листування з закордоном. Велику допомогу в підготовці нам надали краєзнавці, науковці з Вінниці, які знали і поважали Віктора Андрійовича Святелика, Вінницька обласна наукова бібліотека ім. Тімірязєва, завідуюча Тиманівськими музеями Любов Варварук.

А коли наші бібліотеки стали переможцями проекту «Організація нових бібліотечних послуг з використанням Інтернет» в рамках програми «Бібліоміст» це дало нові можливості в пошуку цікавої інформації. До участі в конференції долучилися бібліотеки сіл Василівка, Кирнасівка, Нестерварка, Тиманівка та музеї села Тиманівки.

Новими цікавими знахідками поділилися з присутніми :Нагорянський Андрій з Тиманівки, який розповів про графа Шереметьєва . Кравченко Анастасія з Кирнасівки повязала імя Наполеона Орди з Тульчинщиною. Цікавою була доповідь Аліни Макогонюк з Василівки про нумізмата Собанського, який виявляється родом з її рідного села. Теми пов’язані з родиною Потоцьких розкрили Сніжана Люльчак з Нестерварки, Михайловськии Олександр та Озеранська Марина з Тульчина. Разом з Вігуржинською Анастасією, Добровольською Іриною, Пантелейчук Тетяною, учнями Тульчинських шкіл ми здійснили подорож Успенською вулицею та дізналися історію Тульчинських колон.

А Траченко Оксана відкрила нам те що саме в Тульчині виникла польова кухня.

Печарчук Вікторія продовжила справу Віктора Андрійовича і дослідила зв'язок «Шотландія і Тульчин»

Потім всі учасники конференції подорожували онлайн сайтами на яких розміщено інформацію про наш край.
Як зазначив в підсумковому слові голова літературно - мистецького об'єднання "Оберіг" Юрій Миколайович Хмелевський, робота всіх учасників конференції є гарним доробком до нашої історичної спадщини.

А результатом конференції стало створення блогу  «Тульчинський край – красо поміж сторіч», на якому розміщуються праці учасників, інші цікаві знахідки. Відтепер всі бажаючі зможуть скористатися цими напрацюваннями в мережі Інтернет. Цей блог стане в нагоді вчителям, історикам, студентам і любителям – краєзнавцям.

А на базі нашого центру «Бібліо – Інтернет» ми плануємо створити інформаційний краєзнавчий центр.

Ось так ідея Віктора Андрійовича переросла в новий цікавий проект.

Тож запрошую Вас завітати до центральної районної бібліотеки де на Вас чекає безліч цікавої інформаці. До нових зустрічей .

Немає коментарів:

Дописати коментар

Прихильники