середу, 25 лютого 2009 р.

ОСНОВИ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА - ПІДРОСТАЮЧОМУ ПОКОЛІННЮ


Важливим аспектом в роботі Тульчинської центральної районної бібліотеки є інформаційне забезпечення користувачів в області податкового законодавства, робота по формуванню високої податкової культури, систематизація, зберігання та надання в користування літератури податкової тематики.
Щорічно центральною районною бібліотекою обслуговується більше 6 тисяч користувачів, яким видається 116 тисяч документів. Книжковий фонд бібліотеки налічує 60 тисяч примірників книг. Фонд книг з питань податків та податкового законодавства зібрано окремо на книжкових полицях в розділі 67.99(2)2.
Бібліотека щорічно отримує 86 назв періодичних видань, з них 10 правничого характеру. Зокрема, краєзнавчий сектор отримує щотижневий збірник актів законодавства «Офіційний вісник», «Бюлетень законодавства і юридичної практики України», газету «Праця і зарплата», читальний зал – «Право України», «Відомості Верховної Ради», «Людина і праця», «Бухгалтерський облік і аудит», газету «Юридическая консультация» та ін.
Завдяки Тульчинській державній податковій інспекції бібліотека у 2008 році поповнилась журналами «Вісник податкової служби України», «Вісник державної служби України», в яких користувачі бібліотеки знайдуть відповіді на запитання стосовно роботи податківців і підприємців, практичні поради і приклади, необхідні в роботі.
Для повноцінного обслуговування користувачів пропонується міжбібліотечний абонемент, тобто задоволення запитів книгою з Вінницької ОУНБ ім. К.А.Тімірязєва. Бажаючим бібліотека пропонує групову та індивідуальну інформацію за окремими розділами.
Між Тульчинською державною податковою інспекцією та Тульчинською центральною районної бібліотекою укладено «Договір про спільну діяльність». Для швидкого досягнення цілей в рамках завдань щодо підвищення обізнаності громадськості з питань діючого податкового законодавства за даним договором «Сторони» на засадах взаємного сприяння зобов’язуються:
- обмінюватися наявною у їхньому розпорядженні інформацією з аспектів взаємного інтересу;
- організовувати та здійснювати заходи, спрямовані на підвищення податкової освіти населення, в т. ч. дітей та молоді;
- надавати роз’яснення населенню району згідно вимог діючого податкового законодавства.
На основі цього договору складено спільні заходи, які розроблені для читачів-дітей старших дошкільних закладів та початкових класів, читачів – підлітків, молоді, дорослого користувача.
Для маленьких наших читачів працівниками районної бібліотеки для дітей проводяться бесіди про податки:
- «Для чого треба сплачувати податки»;
- «За рахунок яких коштів будуються дитячі садки та школи, отримують заробітну плату вчителі, лікарі, бібліотекарі, військові, міліція тощо».
Основним, звичайно, інструментом формування у читачів цього віку початкових знань про податкову систему країни є кольорові ілюстровані книжки казок, книжки – розмальовки, конкурси малюнків.
«Податкова казка зі щасливим кінцем». За такою назвою пройшов у районній бібліотеці для дітей захід, який став першим кроком до «країни податкових знань». У заході прийняли участь діти першої і другої старших груп дитячого садочку №2 «Берізка», вихователі: Мазур Тетяна Іванівна, Петрова Світлана Федорівна (1 група); Свиридова Надія Іванівна, Вовк Валентина Володимирівна (2 група).
Формувати високу податкову культуру слід змалечку, адже відомо, що враження дитинства найяскравіші, найбільше знань людина набуває саме в дитячому віці, найміцніші погляди формуються у школі, велику роль у цьому відіграє також і бібліотека. Знання про основи економіки, свої права діти отримують під час шкільних уроків, з книжок. Робити це потрібно легко і доступно. Тому і була вибрана форма казки, що ідеально для цього підходить.
Про те, що таке бюджет, податки, розподіл бюджетних коштів, соціальне значення оплати податків нашим маленьким читачам у доступній формі розповіла головний спеціаліст ДПІ Попик Аліна Миколаївна. Бібліотекар І кат. Ніцак Валентина Павлівна провела презентацію книжки «Казка про податки». мультфільм «Подарунок для самого слабкого».
З учнями 5 «Б» класу навчально-виховного комплексу загальноосвітньої школи І – ІІІ ст. № 3 – гімназії ім. О.С.Пушкіна проведено ділову гру «Що я знаю про податки?». Ділова гра була присвячена питанням: «Чому потрібно знати про податки?», «Податки та їх призначення». Потім діти ознайомились з символікою та знаками розрізнення ДПС України. Бібліотекар І кат. Штогріна Людмила Григорівна провела огляд літератури з податкової тематики.

Для поглибленого вивчення літератури правознавчого характеру Тульчинською районною бібліотекою для дітей в 1992 році завдяки співпраці з ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 було створено правничий клуб «Закон і ми», керівником якого є Костюк Галина Іванівна, бібліотекар І кат. районної бібліотеки для дітей. виховання негативного до правових порушень.
Тематикою освітніх програм клубу є зустрічі з спеціалістами районного управління юстиції, працівниками органів податкової служби, відділу у справах неповнолітніх райдержадміністрації, працівниками правоохоронних органів. В освітньому арсеналі клубу «круглі столи», правничі турніри, вечори-зустрічі, ділові ігри з податкової тематики. На заходах в доступній формі діти ознайомлюються з податками від історичного зародження до діючої нині системи оподаткування, а також зі структурою органів державної податкової служби, їх завданнями, обов’язками та правами.
Постійними членами клубу є учні старших класів ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 міста Тульчина. про яку можна сказати, що вона майстер своєї справи, людина творча, Активно сприяє роботі клубу, розвитку партнерських відносин «бібліотека – школа» заступник директора по виховній роботі Рижова Ольга Іванівна - людина творча, майстер своєї справи. Взагалі можна сказати, що головною метою педагогічного колективу ЗОШ №1 – вчасно розкрити і максимально розвинути здібності і таланти дитини.
В рамках клубу «Закон і ми» було проведено вечір-зустріч «Поведемо розмову про службу податкову». В гості до старшокласників завітала головний спеціаліст ДПІ Попик Аліна Миколаївна. На вечорі йшла розмова про:
«Що таке служба податкова ?
Для чого служба ця існує,
Як їй ведеться, як працює,
Які працюють в службі люди,
Яке майбутнє в неї буде».
Також Аліна Миколаївна розповіла про роль, значення і місце податкової служби в Україні, про важливість податкової системи, відповідала на численні запитання дітей.

Вже сьомий рік поспіль Тульчинська державна податкова інспекція у рамках Всеукраїнської акції проводить виставку – конкурс дитячої творчості «Податки очима дітей». Відвідувачі цьогорічної виставки мали нагоду оглянути роботи, представлені на конкурс, який проходив на базі Інтернет – центру центральної районної бібліотеки. Усі без винятку схвально відгукнулися про творчі роботи, які вирізнялися оригінальним баченням такої непростої теми, талановитістю, високою технікою виконання та повнотою розкриття теми, а найголовніше – своєю щирістю.
В конкурсі взяли участь 35 учнів шкіл району, надійшло 32 живописних малюнки та 3 творчих роботи – 2 вірші, 1 байка. Наші юні громадяни ще раз довели, що їм небайдужа тема сплати податків, адже це фундамент їхнього майбутнього життя. Усі роботи мали неповторну глибину і недитячий погляд на дорослі теми.
До речі, склад журі на чолі з начальником ДПІ, головою комісії Поліщук Аллою Вітольдівною суто податківцями не обмежився, до нього увійшли:
- Колібабчук Марія Іванівна, заступник голови райдержадміністрації;
- Митрицан Михайло Михайлович, керівник відділу освіти Тульчинського району;
- Яворівська Людмила Антонівна, методист райвідділу освіти;
- Погребняк Наталія Володимирівна, вчитель образотворчого мистецтва;
- Лазарук Микола Якович, начальник управління юстиції, голова з правової освіти населення;
- Попик Аліна Миколаївна, головний спеціаліст ДПІ.
А переможцями конкурсу визнано:
• у віковій категорії «діти 6–8 років» - роботу учениці ЗОШ №2 Савченко Ірини «Несплачені податки – немає життя»;
• у віковій категорії «діти 9–12 років» – роботи учениць гімназії ім. О.С.Пушкіна Таратунської Людмили «Не розлий вода», Вігуржинської Насті за малюнок «Моє майбутнє» і витинанку «Сплата податку – в Україні достаток» та Таратунської Валентини «Своєчасна сплата податків»;
• у віковій категорії «діти 13–15 років» – робота учня школи – інтернату Дацюка Віктора.
Переможці конкурсу були нагороджені дипломами і спеціальними призами. Також відзначені творчі роботи учнів Сіренко Вероніки (гімназія), Мельник Катерини (Журавлівська ЗОШ), Миронюка Ярослава (ЗОШ №2).
Творчість цих обдарованих дітей повністю завоювала симпатії присутніх.
Вітаючи переможців, голова комісії, начальник Тульчинської ДПІ Поліщук Алла Вітольдівна зазначила, що конкурс має важливе виховне значення, адже із шкільного віку дозволяє дітям усвідомити важливість податків у суспільному житті, що діти по-своєму зобразили, як вони сприймають необхідність податків, розуміють роль і значення податків у житті суспільства, що автори надісланих на конкурс робіт – це в майбутньому сумлінні платники податків, успішні бізнесмени.
Всіх присутніх своїми музичними номерами вітали: танцювальний колектив «Фантазія» під керівництвом Лариси Іванівни Шеремети, вокалом - Ахевич Анна, студентка Тульчинського училища культури та Студилко Євгенія, учениця гімназії ім. О.С.Пушкіна. Підготувала сценарій та була ведучою конкурсу Мельник Наталія Ростиславівна, зав. відділом обслуговування юнацтва ЦРБ.
Прийняли участь у підготовці та проведенні конкурсу працівники Інтернет – центру (LEAP – V), які надавали консультації користувачам на Інтернет-місцях бажаючим прийняти участь у дитячому творчому конкурсі, допомагали знайти необхідні сайти з податкової тематики, щоб потім «озброївшись» пензлями, фарбами, кольоровими олівцями, діти могли вчити дорослих, що сплачувати податки – це добре, а приховувати доходи – погано. Бібліотекар-консультант ІІ кат. Грималюк Людмила Віталіївна склала вебліографічний список «Податки очима дітей» для читачів молодшого та середнього шкільного віку. Зав. Інтернет-центром Пономарьова Раїса Василівна підготувала вебліографічний покажчик для різних груп користувачів «Податки й податківці» за розділами:
- «Органи управління»;
- «Освітні портали»;
- «Все про податки»;
- «Віртуальні журнали податкової тематики. Консультують податківці»;
- «Довідкове бюро Інтернету».


«Без оподаткування немає навчання» - один з важливих висновків, зроблених Васильком – відомим героєм «Казки про податки». Але ж і без вивчення основ податкового законодавства складно бути свідомим, сумлінним платником податків. Навіть майбутнім. Тож наші читачі під час спілкування з податківцями, приймаючи участь у ділових іграх, брейн-рингах, бесідах, творчих конкурсах отримують відповіді стосовно податкового законодавства, пізнають історію податків в Україні та особливості оподаткування у різних країнах світу, більше дізнаються про завдання, функції та роботу органів державної податкової служби України. Таким чином формуються взаємовідносини «сумлінний платник податків – держава», «платник податків – податківець».
На базі Тульчинської центральної районної бібліотеки у відділі обслуговування (зав. Нурізянова Тетяна Петрівна) вже не один рік діє інформаційно-консультативний центр з юридичних питань «Право», який створений завдяки співпраці з районним управлінням юстиції.
Діяльність центру пов’язана з створенням безкоштовної, систематичної, консультативної юридичної допомоги з правових питань населенню, особливо малозабезпеченим верствам.
У роботі інформаційно-консультативного центру «Право» задіяні та тісно співпрацюють спеціалісти управління юстиції, правоохоронних органів, суду, прокуратури, органів місцевого самоврядування, відділу освіти, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
У цьому році запроваджена співпраця із представниками податкової служби. На засіданнях у формі лекцій, консультацій, бесід, дискусій розглядались слідуючи теми:
- «Сплата податків – конституційний обов’язок»;
- «Податкова система України»;
- «Права та обов’язки платників податків в Україні»;
- «Основні види податків в Україні»;
- «Податковий кодекс – економічна конституція держави».
На всіх засіданнях працівники податкових органів розповідали про повсякденну роботу податкової служби, про методи і результати їх роботи.
Такі зустрічі молоді з податківцями не тільки чудове джерело нових знань, живе спілкування, а й можливість висловити свої міркування з приводу оподаткування, отримати кваліфіковану відповідь на конкретне запитання. До кожної теми бібліотекарями читального залу були підготовлені коментовані перегляди літератури, демонстрації окремих книг та статей.
Ввійшло в практику проведення Днів відкритих дверей у Тульчинській державній податковій інспекції після проведення засідань-зустрічей в центральній районній бібліотеці. І як завжди, логічним завершенням зустрічі з начальником ДПІ Поліщук Аллою Вітольдівною, стало проведення «Подіум-дискусії», тобто обмін думками, враженнями. Найбільше молодь цікавили питання про навчальні заклади, які готують спеціалістів для роботи в органах податкової служби.
У читальному залі відділу обслуговування ЦРБ, де й проводяться засідання центру «Право», діє Центр регіональної інформації, де йде збір, зберігання та надання у користування читачам документів законодавства, нормативно-правових матеріалів регіонального значення та ін. Зокрема, тут представлені і матеріали «Податки і пільги на податки».
Відділом обслуговування юнацтва Тульчинської ЦРБ на базі інтелектуального клубу «Ерудит» систематично проводяться ділові ігри, брейн-ринги різної тематики. Старшокласники, члени клубу, завжди з нетерпінням чекають на уподобані ними інтелектуальні ігри. Так і цього року працівники відділу разом з працівниками податкової інспекції провели інтелектуальну гру «Податковий марафон ерудитів» на базі Вищого професійного училища № 41 міста Тульчина 15 травня 2008 року. Мета заходу сприяти розвитку уваги та пам'яті, швидкості реакції, форму­ванню пізнавальних інтересів та допитливості, спонукати до самоосвіти.
Назвали інтелектуальну гру „Податковий марафон ерудитів”. Чому марафон? Як відомо, назва «Марафонський біг» пов'язана з легендою про давньо­грецького воїна, який пробіг 42 км 195 м із поселення Марафон в Афі­ни, щоб принести звістку про перемогу греків над персами. Це сталося у 490 р. до н.е. Таким чином воїн увічнив пам'ять про перемогу грець­ких військ Мільтіада, а в легкій атлетиці з'явився такий вид змагань, як біг по шосе на найдовшій дистанції—42 км 195 м (марафонський біг).
Тому всім учасникам гри — кмітливим ерудитам — пропонувалося випробувати власну витривалість, ерудованість, логічне мислення, швидкість реакції на дистанції довжиною 42 запитання з знань податкового законодавства (Бліц – конкурс).
У грі приймали участь 3 команди:
- «Депозити» - капітан Омельченко Богдан;
- «Еліта» - капітан Діброва Яна;
- «Інфляція» - капітан Ярчук Микола.
Було проведено 4 конкурси:
- Бліц – конкурс «Хороші знання – швидка перемога»;
- Конкурс капітанів «Спритний»;
- Конкурс «Везунчик»;
- «Видатні про податки» - крилаті вислови, афоризми.
За підсумками конкурсів перемогла команда «Еліта», члени якої були нагороджені спеціальними призами. Самим найрозумнішим знавцем податкової справи був визнаний Ярчук Микола (команда «Інфляція»), якому міський голова Весняний Валерій Михайлович вручив статуетку сови. Бібліотекарем І кат. відділу обслуговування юнацтва Тульчинської ЦРБ Котенко Нелею Володимирівною було організовано коментований перегляд літератури «Податки треба всім платити, щоб Україну возродити».
Проведенню інтелектуальної гри передувала організація бесід, консультацій, тематичних полиць літератури на податкову тематику. Було проведено анкетування з метою виявлення зацікавленості студентів питаннями податкового законодавства, визначення основних напрямків роботи з молоддю та тем, які найбільш цікаві для неї.
З виступу Попик А.М.: «Податківці Тульчинської податкової інспекції справедливо вважають, що виростити сумлінного платника і підготувати собі достойну зміну – не менш важлива справа, ніж забезпечити наповнення бюджету. Навчання податковій грамоті є не тільки засобом виховання майбутніх платників податків, а й джерелом необхідних знань, адже нинішні школярі – це майбутні бізнесмени, керівники підприємств, а можливо, і податківці».
Перегляд літератури «Податки треба всім платити, щоб Україну
возродити». Викладачі ВПУ – 41 біля перегляду.

Раїса Пономарьова, зав. відділу інформаційного бібліотечного сервісу та
автоматизації бібліотечних процесів Тульчинської ЦБС

Фрагмент конкурсу "Податки очима дітей"

Немає коментарів:

Дописати коментар

Прихильники