четвер, 26 березня 2009 р.

Наші обереги





























Районна бібліотека для дітей підготовила та провела чергове засідання клубу за інтересами «Червона калина» з народознавства у формі усного журналу на тему: «Наші Обереги». Презентація цього заходу відбулася 4 березня на семінарі організаторів позакласної роботи у ЗОШ №1, а 5 березня – на базі Інтернет-центру Тульчинської центральної районної бібліотеки.
Засідання клубу «Червона калина» - це творча робота колективу бібліотеки і членів клубу, учнів ЗОШ №1 8 «Б» класу, класний керівник –
Басиста Тетяна Андріївна. Вже стало доброю традицією знайомити читачів бібліотеки з народними традиціями та обрядами, тому в Інтернет-центрі під час усного журналу діяла книжкова і творча виставка «Обереги любові, миру і духовності».
На столі, застеленому вишиваним рушником, лежав каравай. Кожен присутній відчув подих справжньої української культури, відродженої експонатами виставки. Перед очима поставали картини створення рушників та сорочок невтомними руками матерів, бабусь та прабабусь. До речі, найдавнішому з експонатів – вишитій жіночій сорочці, яку представила науковий працівник районного краєзнавчого музею Галина Володимирівна Луценко, уже майже 100 років!
Тут також були представлені сучасні вишивки – роботи самих учнів. Все це ще раз переконує: молодь не лише залишається носієм української культури, а й відроджує та підтримує давні традиції українського декоративно-ужиткового мистецтва. Кожен виступаючий учень показував свої рушники, сорочки, хустки, звертав увагу на техніку виконання, стиль, підбір кольорів. Діти по черзі розповідали і про тих, хто вишивав ці гарні рушники, сорочки. Розповідь учнів доповнила класний керівник Басиста Т.А.
Усний журнал було сконцентровано на таких сторінках: «Не лінуйся, дівонько, рушник вишивати – буде чим гостей шанувати», «У наших хазяйок та по сто сорочок, а у мене одна, та й та біла щодня», «Дивосвіт української хустки», «Хто вміє віночок вити, той уміє життя любити».
Звучали чудові українські народні пісні у виконанні Войтко Насті, учениці 5 «А» класу ЗОШ №1, Семенюк Наталії, учениці 11 класу ЗОШ №1, ансамблю учнів 4 «А» класу ЗОШ №1, класний керівник Тетяна Миколаївна Покиньчереда.
А те, що захід пройшов на такому високому рівні, треба подякувати також і ведучій усного журналу бібліотекарю І категорії Костюк Галині Іванівні, яка вже більше 18 років є беззмінним керівником клубу «Червона калина». Подякувати учням, гостям заходу за допомогу. Будемо сподіватися, що з таким майбутнім України, як наші діти, звичаї і традиції українського народу будуть зберігатися й надалі.

Пономарьова Р.В., зав. Інтернет-центром

Немає коментарів:

Дописати коментар

Прихильники