четвер, 19 лютого 2009 р.


Тульчинська ЦБС в мережі Інтернет



Нещодавно в сім’ї бібліотечних працівників району сталася визначна подія. На світ з’явилося довгоочікуване дитя, нова зірочка в всесвітній мережі Інтернет – web-cторінка (http://tulchlb.vn.ua/) «Тульчинська централізована бібліотечна система».
Тепер всі бажаючі мають змогу ознайомитись з роботою наших книгозбірень, скориставшись локальною мережею.
В розділі «Читачеві» розміщена інформація про порядок запису до бібліотеки, правила користування та послуги що надаються центральною районною бібліотекою.
Цікаву багату історію має Тульчинщина. Дізнатися більше про історію свого краю від найдавніших часів до сьогодення можна з матеріалів, представлених на сайті, де користувачі можуть побачити багатогранну культуру тульчинського краю, довідатися про видатних особистостей, що прославили їх край.
Розділ сайту «Місто моє Тульчин» знайомить з історичною спадщиною . А зробити віртуальну екскурсію допоможе « Фото галерея».
Історія сіл району висвітлена відповідними розділами сторінки «Філії». Наприклад, на сторінці Клебанської бібліотеки – філії крім історичної довідки села розміщено історію і сучасність Клебанської бібліотеки. В 2007 році центральною районною бібліотекою було узагальнено досвід краєзнавчої роботи Клебанської бібліотеки – філії, з електронною версією якого є на сторінці філії. Також тут розміщено буклети «Прислів’я і приказки села Клебані», «Бо колодязь душу має».
Саме цим досвідом представлене народознавче краєзнавство. Юні користувачі мають змогу ознайомитися із сімейними обрядами і звичаями українців.
Історія села Тиманівка представлена буклетом «…О, Тиманівка, мріє
Желюкова, його любов єдина на віку…».
Бібліотечним працівникам буде цікавим досвід роботи жіночого клубу «Надвечір’я», який діє при Тиманівській бібліотеці – філії.
Найбільш розробленою темою в комплексі краєзнавчої діяльності бібліотек Тульчинської ЦБС є літературне краєзнавство. Окремою сторінкою на сайті виділено літературно – мистецьке об’єднання «Оберіг», яке діє при центральній районній бібліотеці. Відвідувачі можуть отримати інформацію про літераторів району. Планується розмістити електронні версії їх творів, що буде сприяти створенню позитивного іміджу бібліотеки.
Робота регіонального центру інформації та консультативного центру «Право» представлена окремими розділами.
Сайт Тульчинської централізованої бібліотечної системи працює недавно.
Тому в планах на майбутнє відобразити на сайті:
- етнографічне краєзнавство;
- кожна бібліотека – філія в мережі Інтернет;
- власні бази даних.
Бібліотечним працівникам буде цікаво познайомитися з колегами, працівниками бібліотек Тульчинської ЦБС. Також вони знайдуть корисну інформацію, відвідавши розділи : «Бібліотекарям», «Корисна інформація», «Ресурси Інтернет».
Меценати наших книгозбірень знайдуть свої прізвища в розділі «Бібліотека вдячна».
Залишити свої відгуки, побажання щодо роботи сайту ви зможете, відвідавши «Гостьову». Нашу роботу оцінють наші колеги. Схвальні відгуки про сайт ми отримали від колег з Козятина.
Але найбільше схвилював та приємно вразив відгук колишнього читача районної бібліотеки, жителя з Норильська:
Norilsk
Середа 3.12.08 16:01 ×
Большое спасибо Вам за возможность вспомнить Тульчин, узнать больше о его истории, о его людях, хорошо помню Марию Петровну девичья фамилия Брыкуля-она работала в ЦРБ, рад, что у Вас все хорошо, удачи Вам во всем. Низкий поклон моим родителям, погребенным в Нестерварке. Всегда с Вами Эньяков Владимир
Сайт, з яким Ви ознайомились – результат кропіткої роботи завідуючої Інтернет – центром Пономарьової Раїси Василівни.
Колектив районної бібліотеки висловлює вдячність Посольству США в Україні, колективу обласної бібліотеки ім. Тімірязєва за надану технічну та методичну допомогу в створенні web – сторінки, Лобуру Миколі Івановичу, вчителю НВК ЗШ І-ІІІ №3 гімназії ім.Пушкіна за співпрацю та надання практичної допомоги.
Сподіваємося, що представлена мобільна, здатна до модифікації інформація стане корисна всім користувачам.

Вігуржинська В.С., директор Тульчинської ЦБС

Немає коментарів:

Дописати коментар

Прихильники